Whinning-Grind Noise at Cold Idle-Sounds like Belt or Pulley - ModernCamaro.com - 5th Generation Camaro Enthusiasts
General Technical Discussion General 5th Gen Tech
Anything that doesn't fit in one of the above categories goes here.

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 Old 04-02-2011, 01:25 PM Thread Starter
Newbie
 
kingsnakes2LT's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
 
Question Whinning-Grind Noise at Cold Idle-Sounds like Belt or Pulley

For a long time now my car has had a noise when idle at cold engine temps and a little bit when warm.
The sound/noise is less when the engine is warm, but it is still there.
The sound/noise sounds to me like a bearing on one of the pulleys grinding, or like a belt slipping.
I took my car to my dealer last year and the service manager rode in the car while I drove.
Then when we returned to the dealership he heard the noise from belt(s)/pulley,
but said he could not determine where it was coming from.
He said I shouldn't worry about it unless it gets louder.

Well it's another season with the car now out of storage, and the sound/noise is still there.
It doesn't seem to be any worse than before, but you can definitely hear it.
It is kind of embarrassing when I am showing off my car to others because everybody hears it as the car idles.
At idle the engine should run quietly, but mine has always had this bearing grind or pulley squeal/grind noise.
I will more than likely replace the stock exhaust soon and that should give me something else to listen to besides the engine winning/grinding noise.
I would rather fix the noise, and change my exhaust for other reasons.

Anybody else having this problem?
Anybody have any suggestions about what it is or what I should do?

Kingsnake Ordered: 2LT, RS, with Auto6, Aqua Blue Metalic, Factory Installed White Rally Stripes, Sun Roof, & 20x8/20x9 Polished Alum. Wheels
kingsnakes2LT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 04-02-2011, 02:49 PM
Camaro Focus Group Member
 
SunsetHawkSelena's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: New Orleans, LA
Posts: 3,420
 
i actually had a problem like this on my 05 GTO. at idle it would do a "wah-wah-wah-wah-wah" type of grinding, wobbly sound.

they first replaced my AC compressor and that didn't fix it. then, i think they ended up trimming some of the sound deadener that those cars had under the hood near the radiator shroud cuz it was rubbing on something and that fixed it. i have the worst memory. i'll have to ask my friend who fixed it at the dealer. i wonder if V6 Camaros have a similar setup. Holden did help design these cars.



"All alone in my funeral home, playing in blood, there's just got to be something wrong with me" -Slayer-
SunsetHawkSelena is offline  
post #3 of 4 Old 04-02-2011, 08:22 PM Thread Starter
Newbie
 
kingsnakes2LT's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
 
Squealing/Whinning/Grinding

Quote:
Originally Posted by SunsetHawkSelena View Post
i actually had a problem like this on my 05 GTO. at idle it would do a "wah-wah-wah-wah-wah" type of grinding, wobbly sound.

they first replaced my AC compressor and that didn't fix it. then, i think they ended up trimming some of the sound deadener that those cars had under the hood near the radiator shroud cuz it was rubbing on something and that fixed it. i have the worst memory. i'll have to ask my friend who fixed it at the dealer. i wonder if V6 Camaros have a similar setup. Holden did help design these cars.
Thanks for the reply. I need to take her in for an oil change soon. I'll suggest they check out the AC compressor then look for any sound deadner around the shroud.
Thanks!

Kingsnake Ordered: 2LT, RS, with Auto6, Aqua Blue Metalic, Factory Installed White Rally Stripes, Sun Roof, & 20x8/20x9 Polished Alum. Wheels
kingsnakes2LT is offline  
 
post #4 of 4 Old 04-04-2011, 11:19 AM
Camaro Focus Group Member
 
SunsetHawkSelena's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: New Orleans, LA
Posts: 3,420
 
cool. good luck



"All alone in my funeral home, playing in blood, there's just got to be something wrong with me" -Slayer-
SunsetHawkSelena is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the ModernCamaro.com - 5th Generation Camaro Enthusiasts forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome